
Rallicross
Hyvinkään Urheiluautoilijat on Vahva Rallicross-seura
Vahvuutemme perustuu maamme parhaimmistoon kuuluvaan rataamme. Rataa pikkuhiljaa edelleen ehostetaan ja nyt on menossa massiivinen maisemointiprojekti. Kesällä 2019 ilme tulee olemaan hieman huolitellumpi ja mukavampi niin silmälle kuin TV-kamerallekin. Radallamme järjestetään lähes vuosittain Rallicross-kilpailuja. RC-rata toimii myös harjoitus, testaus ja asiakastilaisuuksien pitopaikkana.
Seuraamme edustaa myös monta RC-kisakuljettajaa mm. Jesse Kallio, joka voitti RX Academy ‑sarjan vuonna 2017. Mikko Ikonen saavutti heti ensimmäisellä Supercar kaudellaa SM-hopeaa ja lähteekin kirkastamaan mitalia huippunopealla Fordillaan. KRC 1 ‑luokassa Jere Paaso taisteli hopeaa. KRC 2 ‑luokassa Janne Helle nappasi kultaa. Lisäksi monta muuta kovaa kilpailijaa.
Hyvinkään UA:lla on nuorisojaos, jossa nuoret pääsevät tutustumaan jokkikseen ja rallicrossiin joko seuran tai omilla autoillaan. Lisätietoa omassa osiossaan.
Rallicrossia ajetaan SM-sarjana ja kansallisena sarjana, joka on nimeltään FinRX.
Rallicross on rallin ja rata-autoilun vauhdikas yhdistelmä, jossa on yhdistetty tehokkaat autot, näyttävät ajolinjat ja kamppailulajin parhaat ominaisuudet.
Radat ovat yhdistelmä soraa ja asfalttia. Ne ovat pääsääntöisesti nopeita ja suunniteltu siten, että yksikään huippusuoritus tai kiivaat kamppailut sijoituksista ei jää yleisöltä näkemättä. Kilpailuissa lisälenkin käyttöönotto on lisännyt kuljettajien taktikointimahdollisuuksia. Tämä on lähtöpainotteisessa lajissa yleisön kannalta ja urheilullisesti erittäin tervetullut lisä.
Kotimaisessa SM-rallicrossissa luokkia on kolme, SuperCar, SRC ja Autokrossi. SuperCar on niin meillä kuin Euroopassakin lajin kuninkuusluokka.
SuperCar-luokassa autot ovat nelivetoisia ja turboahdettuja. Nämä erityisesti rallicrossia varten rakennetut tehokkaat autot ovat pääluokka myös kansainvälisillä areenoilla. Luokka on viime vuosina ollut osallistujamääriä tarkasteltaessa suuressa nousussa ja kiinnostuksen myötä myös kaluston taso on samalla noussut rymisten kohti kansainvälistä huippua.
SRC eli Super-rallicross on kansalliseksi näyttäväksi takavetoautojen temmellyskentäksi sorvattu luokka, jonka suosio on ollut taattu jo usean vuoden ajan. Luokassa autojen virittäminen on melko vapaata, kuitenkin niin, että autot on rakennettu mallivuodeltaan 1998 tai uudempaan koriin. Luokan parhaimpien autojen tehot pyörivät lähes 400 hevosvoimassa ja se yhdistettynä tiukkaan kamppailuun ja takavetoon takaa, että nähtävää yleisölle riittää.
Autokrossi on rallicrossin sisääntuloluokka, josta löytyy koko sarjan monipuolisinta kalustoa. Autokrossi luokan auton voi rakentaa lähes mistä tahansa autosta. Rajoittavana tekijänä on ainoastaan auton kuutiotilavuus, joka saa maksimissaan olla 2050cc ja siksi autokirjo tässä luokassa on varsin laaja. Suomalaiset tunnettuna autovirittäjä-kansana ovat taikoneet näidenkin autojen tehot ja ominaisuudet äärimmilleen. Autot voivat olla joko etu- tai takavetoisia ja moottori voi sijaita auton etuosassa, takana tai keskellä. Erittäin suositussa luokassa saavat kilpailla myös nuoret, nuorimmillaan kilpailuvuonna 15 vuotta täyttävät kuljettajat.
FinRX eli kansallisissa kilpailuissa luokat
KRC1 Autocrossi autot, s1600, FIAtourin cars, FIA R2 ja R3, finr2wd, SS alle 2200cc. JM-tekniikkasäännön mukaiset etuvetoiset, taka- ja keskimoottoriset autot, joiden turvakehikot täyttävät nopeuskilpailusäännön.
KRC2 SRC, KRC ja SS 2050cc, F‑ryhmä yli 2200cc sekä JM-kardaaniautot.
KRC3 v1600
KRC4 SuperCar, kansallinen 4wd, A‑, N‑, R4‑, R5‑, WRC ja SS kuutiotilavuus vapaa.
KRC5 Historic G1-J2 mukaiset FIA- passitetut tai kilpailuhistorian omaavat Rallicross autot.
Rallicrossin kaikissa luokissa tekniset säännöt ovat sellaiset, että automerkkien kirjo on laaja ja hyvän kilpa-auton takana ovat monesti myös taitavat autonrakentajat.